web analytics

Het Gouden Kalf van 2011: Anders dan voorgaande jaren

Reacties zijn gesloten

Op de meeste edities van het Nederlands Film Festival is het wel redelijk te voorspellen wat er genomineerd gaat worden en wie er uiteindelijk de belangrijkste Gouden Kalveren in de wacht zullen slepen. Het gaat altijd wel tussen een paar films, maar bij benadering kom je vaak een heel eind. Goede kritieken in de media zijn bijvoorbeeld een aardige indicatie, of succes op internationale filmfestivals. In 2011 liep het allemaal net wat anders. Veel verrassingen bij de nominaties en prijswinnaars, op de vorige editie van dit festival.

Wie pers en publiek geloofde, had bijvoorbeeld kunnen zweren dat het indringende 170 Hz hoge ogen zou moeten gooien. Maar nee, het drama over twee dove tieners kreeg slechts twee nominaties (een voor het sound design, de ander voor actrice Gaite Jansen) en geen daarvan werd verzilverd. Wel werd de film bekroond met de MovieSquad Jongeren Award.

Opmerkelijke nominaties
Nog opmerkelijker waren de keuzes in sommige personen die wel genomineerd waren. Jaap Spijkers speelt eigenlijk zonder uitzondering altijd goed, maar zijn rol in De Bende van Oss was zo klein dat hij nauwelijks een indruk achter had kunnen laten. En eigenlijk gold datzelfde ook voor Kuno Bakker in Brownian Movement. Bij de latere prijsuitreiking ging de prijs voor beste mannelijke bijrol dan ook terecht naar Peter Paul Muller voor Gooische Vrouwen. Maar de acteur bleek niets met prijzen te hebben en weigerde het Kalf. Regisseuse Will Koopman nam de prijs in ontvangst en vertelde zonder een bespeurbare vorm van sarcasme dat Muller zijn onderscheiding aan een kinderboerderij zou doneren.

Nasrdin Dchar
Maar de avond was nog niet over. Het meest gedenkwaardige moment moest nog komen. Misschien was de onderscheiding zelf niet geheel verrassend, de speech van Nasrdin Dchar toen hij een Kalf won voor Rabat was dat des te meer. De overweldigde acteur hield een innemende toespraak en wilde doorzetten met een boodschap over angst voor buitenlanders en werd vervolgens al afgekapt door de muziek. Maar hij bleef staan: ‘Nou meneer Verhagen, en met u ook Geert Wilders, en met u alle mensen die achter u staan: Ik ben een Nederlander. Ik ben heel trots op mijn Marokkaans bloed. Ik ben een moslim. En ik heb een fucking Gouden Kalf in mijn hand.’ Er werd nog dagen over nagesproken in de media.

Je kunt het eens zijn met de nominaties en winnaars of niet, maar het Gouden Kalveren-gala van vorig jaar was een van de meest verrassende en opmerkelijke edities in tijden. De Nederlandse film was weer even het gesprek van de dag. Ook dat is een mooi resultaat.

Vrijdag
Wie weet wat er vrijdagavond gebeurt, ook dit jaar zitten er onder de nominaties weer genoeg verrassingen. Kauwboy (tweevoudig winnaar in Berlijn, Nederlandse Oscarinzending) mocht wel worden gezien als grote kanshebber, maar blijkt genegeerd in alle belangrijke categorieën, terwijl Plan C onverwachts opduikt als favoriet met zeven nominaties. Alleen dat is al genoeg reden om vrijdag af te stemmen op Nederland 1.

Foto: Felix Kalkman