web analytics

Recensie: Life @ Lowlands

Reacties zijn gesloten

lifeatlowlandsguusdubbelman

Volgende week zal in Biddinghuizen gedurende drie dagen de Lowlands festival editie 2013 worden gehouden. Alle 55.000 kaarten voor het muziek- en cultuurfestival zijn al maanden uitverkocht. Lisa Boerstra volgde tijdens de snikhete editie van 2012 verschillende festivalgangers die zich lieten onderdompelen in de Lowlands-massa.

Voor drie vriendinnen van 17 is het de eerste keer dat zij het festival bezoeken. Onhandig en zoekende proberen zij hun weg te vinden, waar een andere vriendengroep voor de 16e keer het festival routineus doorstaat. Dit laat zich onder andere zien in het gehannes met de spullen en het opzetten van de tent door de vriendinnen, tegenover de rustige en beheerste wijze waarop de oudere jongeren vlot hun kamp opbouwen en zich naar het festivalterrein begeven.

Bioloog en vaste bezoeker Jeroen ziet in het gedrag van Lowlanders veel overeenkomsten met het dierenrijk. Deze gelijkenis wordt in de documentaire geregeld voortgezet door in de montage het gedrag van de festivalgangers af te wisselen met beelden van onder andere nestende vogels, krioelende mieren, springende herten en zich verplaatsende bizons. Daarnaast is er uiteraard veel ruimte voor fragmenten van optredens van onder andere Eagles of Death Metal, Alt J, Foo Fighters, Triggerfinger en Enter Shikari.

Voor wie wel eens naar een festival is geweest zal de herkenning groot zijn. De zwetende massa, het ochtendritueel bij de wasbakken, het gebrek aan schaduw, de chaos, het bekijken van de bandjes en het kwijt zijn van je vrienden om hen dan plots weer te vinden. Lisa Boerstra weet het festivalgevoel met veel sfeervolle beelden prettig weer te geven, waar bezoekers zich tijdelijk onderdompelen in een wereld waarin andere wetten en regels gelden en gezamenlijk een gevoel van vrijheid en plezier ervaren.

Life @ Lowlands is een geslaagde registratie van de festivalervaring, maar is niet zo spannend of verrijkend als het daadwerkelijke bezoeken van een meerdaags muziekfestival. Vragen worden er niet gesteld. De kijker komt hierdoor weinig te weten over de achtergrond van de personages, hun relatie tot elkaar of wat hen beweegt om naar Lowlands af te reizen. Hierdoor verzandt de documentaire in een vermakelijke, maar oppervlakkige constructie van verschillende groepen vrienden die een samen een leuke tijd hebben.

Waardering ** ½

Life @ Lowlands (2013)
Regie: Lisa Boerstra
Creative producer: Tamara Vuurmans
Uitvoerend producent: Anneke Assen
Producent: Valérie Schuit
Camera: Wiro Felix
Geluid: Tim van Peppen
Montage: Herman P. Koerts/Patrick Janssens
Muziek: Triggerfinger, Enter Shikari, alt-J, Foo Fighters, The Shins, Cloud Nothings e.a.
Taal: Nederlands
Speelduur: 72 minuten
Te zien: 10 augustus 2013, 21.40 bij de VPRO op Nederland 3