web analytics

Recensie: Nijntje de Film

Reacties zijn gesloten

nijntjedefilm
Wie kent Nijntje niet? Dick Bruna bracht haar op de wereld en die heeft ze veroverd. Na tal van boekjes, series en een musical is ze nu te bewonderen in de stop motion animatie film:
Nijntje de Film.

Een dagje naar de dierentuin
Nijntje, Nina, Knorretje en Snuffie gaan op speurtocht naar een schat. Niet zomaar ergens, nee… In de dierentuin! Eén voor één moeten ze de vijf raadsels van vader en moeder Pluis oplossen om de schat te vinden. Hierdoor maken ze interessante avonturen mee en ontmoeten de vrienden bijzondere dieren.

Educatief verantwoord
Zoals in de meeste kinderfilms zit er een duidelijke educatieve laag in de film. Niet alleen leren de drie vriendjes (en daarmee de jongste kijkers) over kleuren en vormen, maar ook over bang zijn en vriendschap. Wat dat betreft steelt Marc-Marie Huijbregts de show als Knorretje, het jongste vriendinnetje van Nijntje. Het zit Knorretje allemaal niet mee: Zij is klein en vindt het moeilijk om haar vriendinnen bij te houden tijdens de speurtocht. Wel zegt ze ieder dier dat ze tegenkomt altijd vriendelijk gedag.

Doe mee!
Wat Nijntje de Film zo leuk maakt voor het jongste publiek is de interactiviteit. Nijntje spreekt voortdurend haar publiek aan en vraagt de kijkers om mee te doen. Het gaat om het beantwoorden van vragen, het meezingen van liedjes, maar ook bewegen. Het doelpubliek (jonge kinderen) kan meestal maar moeilijk stil zitten en heeft een korte aandachtsboog. Deze film speelt daar slim op in.

Voor de allerjongsten?
Nijntje de Film is echt een kleuterfilm. Het doet denken aan een serie als Dora, waar niet veel gebeurt, maar kinderen wel iets van leren. Enkele scènes duren iets te lang of worden herhaald. Handig voor de jongsten, maar wellicht toch wat vermoeiend voor hun (groot)ouders. Naast de interactiviteit is op nog een andere manier rekening gehouden met de doelgroep. Zo is het geluid zachter dan bij de meeste bioscoopfilms en wordt de bioscoopzaal niet helemaal donker gemaakt. Toch kunnen volwassenen ook meegenieten. Zo blijkt onder andere uit een grap met aapjes in de dierentuin. Want geen kind zal begrijpen waar ze mee bezig zijn wanneer ze hun ogen, oren en mond bedekken.

Het moet nog blijken of Nijntje de Film net iets te lang duurt voor het doelpubliek, maar er is alles aan gedaan om deze jonge kijkers betrokken te houden. Geen kind zal stil kunnen blijven zitten en dat hoeft bij deze film ook niet. Ze kunnen lekker mee dansen op de muziek en mogen schreeuwen naar het scherm om Nijntje te helpen. Het kan dan ook niet anders of de kleuters staat een geweldige eerste bioscoopervaring te wachten.

Waardering: ***1/2

Nijntje de Film (2013)
Regie: Hans Perk
Scenario: James Still
Producenten: Sjoerd Raemakers en Chris Brouwer
Muziek: Tom van Beers (componist) en Martin Fondse (orkest)
Met stemmen van: Barry Atsma, Eva Poppink, Hanna Verboom, Marc-Marie Huijbregts, Isa Kamerling-Hoes, Huub van der Lubbe
Taal: Nederlands
Speelduur: 70 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 30 januari 2013