web analytics

Recensie: One Night Stand 2012 – Bowy is binnen

Reacties zijn gesloten

Jonas, Sarah en Julie zijn onderweg naar een openluchtfeest waar Bowy hen opwacht. Wegens verschillende omstandigheden raakt de groep uit elkaar en eenmaal in de rij ontstaat massapaniek met desastreuze gevolgen …

Wat is er gebeurd?
Jonas, Sarah en Julie ontmoeten elkaar bij het treinstation en samen rijden ze naar het openluchtfeest. Sarah en Julie zijn vrienden die elkaar al lange tijd niet hebben gezien, Jonas en Sarah zijn een koppel en Jonas en Bowy zijn vrienden sinds hun kindertijd. Maar het feestje loopt anders dan verwacht. Ze krijgen vertraging, kunnen Bowy niet vinden op de afgesproken plek en komen er ook nog eens achter dat ze de tickets in de auto hebben laten liggen. De beelden van de (aanloop tot de) desastreuze gebeurtenis, worden afgewisseld met gesprekjes van de mensen die erbij waren: de vrienden, beveiliging en enkele anderen uit de rij. Beetje bij beetje wordt zo duidelijk wat er daadwerkelijk plaatsgevonden heeft.

Benauwdheid en paniek
Wat overtuigend is aan de film is de spanning en benauwdheid. Ondanks dat je weet wat er zich bij het openluchtfeest heeft afgespeeld, weet je niet precies hoe het gaat gebeuren en daardoor wordt het schrikeffect behouden. De informatie die gegeven wordt via de afwisselende interviews en de beelden van de gebeurtenis, komt mondjesmaat, wat de spanning goed vast houdt.

Wanneer de groep uit elkaar raakt is de onrust, angst en machteloosheid aan de ogen en lichaamstaal van de acteurs af te lezen. Hiermee weten ze het publiek goed mee te krijgen in hun belevenis. Deze belevenis en de paniek die ze ervaren wordt tevens ondersteund door enkele mooie shots die de drukkende menigte in beeld brengen (een herinnering aan de tragedie van de Love Parade in Duisburg zal bij velen waarschijnlijk ook naar boven komen). Bij het aanschouwen van deze mierenhoop begrijpt de kijker meteen wat voor een benauwende situatie het moet zijn geweest. Bowy is binnen is een aangrijpend verhaal dat op een realistische wijze wordt verteld met overtuigende acteerprestaties.

Waardering: ***