web analytics

Recensie: One Night Stand 2012 – Urfeld

Reacties zijn gesloten

urfeld

Mediator Bram laat zich overhalen om zijn norse, bejaarde vader voor een vriendenbezoek naar het Duitse dorp Urfeld te brengen. Eenmaal aangekomen komt Bram achter het werkelijke doel van de reis. Zijn vader is op jacht naar een oorlogsmisdadiger en wil korte metten met hem maken.

Droogkomisch
De One Night Stand Urfeld opent met pittoreske beelden van het gelijknamige Duitse dorpje, vergezeld door de stem van een Nederlandse reisleidster met dik, bijna schmierend, Duits accent. Het zet direct de toon van de film, want ondanks dat Urfeld verhaalt over een serieus onderwerp, is de aanpak droogkomisch en aangenaam rechttoe-rechtaan.

Dit maakt van Urfeld een fijne film, die zeker het eerste half uur lekker wegkijkt. Het is dan ook jammer dat de film in het laatste kwartier plots een ommezwaai maakt naar de geforceerde dramatische achtergrond van het verhaal. Alsof we opeens écht mee moeten gaan leven met Bram, zijn vader en hun verleden. De droogkomische sfeerschets en sterk neergezette (stereotype) karakters in de periode daarvoor, maakten meer indruk.

Waardering: ***

Te zien: vrijdag 28 december, 23.15 uur op Nederland 2.