web analytics

Recensie: One Night Stand 2013 – In het Niets

Reacties zijn gesloten

inhetsnietsons13

Een van de grootste tragedies uit de Nederlandse geschiedenis is ongetwijfeld de Bijlmerramp (1992). Op 4 oktober van dat jaar stortte een Boeing 747 vlak na het opstijgen op Schiphol neer op twee flats in Bijlmermeer. Daniel Bruce maakt er met de One Night Stand In het Niets een integere en indrukwekkende film over. 

Illegalen
Niet de ramp zelf staat centraal in In het Niets, maar een alledaags en menselijk verhaal over een groep illegalen die nietsvermoedend hun dagen in en rond één van de twee flats doorbrengen. Regisseur Daniel Bruce is niet uit op sensatie, maar focust op herkenbare en kleinmenselijke emoties, gevat in een aandoenlijk verhaal over de twaalfjarige vluchteling Nina en de illegale, in zichzelf gekeerde Ghanese immigrant Agymah. Verrassend is de film niet – plotgewijs zelfs voorspelbaar -, maar Bruce behandelt het onderwerp integer, zet een sterke sfeer neer en de thematiek, overvleugeld door de indrukwekkende gebeurtenis, zorgt voor een interessante extra laag.

Volgens de officiële papieren vonden drieënveertig mensen  de dood op deze desastreuze dag, de zeer waarschijnlijk grote hoeveelheid illegalen die door de klap of het puin verpulverd werden is niet bekend.

Waardering: *** half

Te zien: vrijdag 13 december, 23.15 uur op Nederland 2.