web analytics

Recensie: Rotterdamse Tranen

Reacties zijn gesloten

rotterdamsetranen

Een doodstil stukje natuur, maar dan loopt er vanuit het niets een brassband door het beeld. Wie zijn dit? Vervolgens zien we een meisje, onder een viaduct. Ze staat gebogen onder een viaduct. Waarom staat zij daar? Iets later: een donkere jongen staart voor zich uit, boven op een doel op een verlaten voetbalveld. Wat doet hij?

Rotterdamse Tranen zit vol met dit soort beelden. In deze korte documentaire maakt de kijker kennis met diverse jongeren uit Rotterdam. De makers geven de kijker zo min mogelijk informatie: geen naam, geen leeftijd, geen etnische achtergrond. Wel verlenen de makers toegang tot wat er echt toe doet: de overpeinzingen van deze adolescenten. Over nadenken terwijl je in een boom zit, over wat een buitenaards wezen zou zien als hij zou landen in Rotterdam, over het belang van vrienden en muziek.

De korte documentaire is een project van stichting Wachtende Mannetjes, een jong Rotterdams theater collectief dat zichzelf uitdaagt door continu met andere spelers voorstellingen te maken. Met Rotterdamse Tranen hebben zij een nieuwe stap gezet: via workshops op scholen diepten zij diverse thema’s uit met verschillende Rotterdamse jongeren.

Rotterdamse Tranen laat de wereld van deze jongeren zien, dankbaar gebruikmakend van de elementen die Rotterdam tot Rotterdam maken: de haven, de straten, de uitzichten. De kracht van de jongeren wordt verbeeld door strakke, ruimtelijke beelden van de stad. De film vermijdt zo op een knappe manier goedkoop sentiment en laat de kijker voelen door middel van beelden en verhalen.

Rotterdamse Tranen gaat op 29 januari tijdens het IFFR. De film draait om 16.45, 18.45 en 19.45 uur op De Gouvernestraat. Kaartjes kunnen gereserveerd worden via info@wachtendemannetjes.nl. Op 31 januari draait de film in De Unie om 20.00 uur.