web analytics

Recensie: Spetters (re-release)

Reacties zijn gesloten

EYE Filminstituut Nederland restaureerde de print van de Verhoeven-klassieker Spetters (1980) grondig. Het resultaat mag er wezen, en is vanaf morgen in enkele theaters in het land te zien.

Spetters
De drie vrienden Eef (Toon Agterberg), Rien (Hans van Tongeren) en Hans (Maarten Spanjer) zijn gek op motorcrossen. Hun grote voorbeeld is Gerrit Witkamp (Rutger Hauer) die furore maakt op de crossmotor. Als de rijdende patatkraam van Jaap en Fientje (Renee Soutendijk) in het stadje komt, proberen de jongens alledrie Fientje te versieren. Fientje kiest voor kampioen in spé Rien, ze troggelt hem van zijn vriendin Maya af door hem een contract te bezorgen. Maar als Rien na een ongeluk met zijn motor in een rolstoel belandt, en komen de levens van de hoofdkarakters in een stroomversnelling.

Keihard
Spetters 
van Paul Verhoeven is een prachtige film die zich als keihard, rauw, realistisch, maar vooral mooi laat typeren. De film is, zoals we van Verhoeven gewend zijn, bijzonder vaardig gemaakt, heeft een uitstekend tempo, kent veel actie en een interessant dramatisch verloop. De soundtrack door Kayak is om van te smullen. Spetters zorgde voor woedende reacties bij de vaderlandse pers en diverse maatschappelijke groeperingen – er werd zelfs een anti-Spetters comité opgericht -, maar werd desondanks een bioscoopsucces met meer dan 1,1 miljoen bezoekers.

Waardering: **** half

3 gedachten over “Recensie: Spetters (re-release)

  1. Maar hoe het resultaat van de restauratie? En houd de film nog altijd stand anno 2012?

  2. Beeld en geluid zullen besproken worden bij de Blu-Ray recensie (volgende week). En als de film geen stand meer had gehouden, had ie geen 4,5* gekregen 😉

  3. Ik kan geen genoeg van deze film krijgen. Toen deze film de televisiepremière beleefde, keek is samen met met zus en ouders. Het was een op een zaterdagavond in de jaren ’80. Alle vriendjes en vriendinnetjes hadden het erover dat Spetters op tv kwam. Ik heb destijds ademloos naar de film gekeken (blosjes) . Ik was er zo van gebiologeerd dat ik de dag erna het verhaal op papier zette (een soort opstel). Hoe oud was ik: 11 of 12 ofzo. Nu zo’n 30 jaar later heb ik de gerestaureerde Spetters weer gezien. Wat waren ze mooi en goed die acteurs en actrices. Helaas zijn van de 5 hoofdrolspelers nog maar 2 in leven. Hans van Tongeren (1982), Toon Agterberg (2006) en Marian Boyer (2013) zijn er helaas niet meer. Alle drie niet oud geworden. Met name die eerste werd als een groot talent gezien. Fientje had het eerst op Rien (Hans) gemunt, toen op Eef (Toon) en toen op Hans (Maarten Spanjer). Hoe cynisch is het dat in het echte leven Hans als eerste overlijdt (zelfmoord), daarna Toon (reden weet ik niet) en Maarten overblijft. Toeval?

Reacties zijn gesloten.