web analytics

Recensie: Sprookjesboom de Film

Reacties zijn gesloten

Wie ooit in de Efteling is geweest zal zich de tijdloze charme van het park kunnen herinneren. Met name het Sprookjesbos, dat in 1952 openging, ademt een warme sfeer van nostalgie. Dat kan absoluut niet worden gezegd van Sprookjesboom de Film, de eerste filmproductie van het pretpark. De kenmerkende, authentieke ambiance van de Efteling wordt compleet ondermijnd door de digitale animatie, die ook nog eens bar slecht is uitgevoerd.

Motion-capture
Trots wordt er in de persmap beschreven dat er in Nederland nooit eerder een lange film met behulp van motion-capture is gemaakt. Bij die techniek registreert een computer de bewegingen van acteurs, die vervolgens worden vertaald naar animaties. In films als Polar Express en Avatar kon je zo het uiterlijk van de echte acteurs terug herkennen in de geanimeerde personages. In Sprookjesboom merk je daar niets van.

Slechte animatie
De animatie is namelijk ver ondermaats. Nu hebben makers in Nederland daar misschien minder ervaring mee, maar het stemt toch droevig als je beseft dat het uiterlijk van Toy Story -een film van zeventien jaar oud- vele malen beter is. Gezichten bewegen stijf en onnatuurlijk, en monden lopen asynchroon met de tekst. Zelfs computergames zien er tegenwoordig beter uit. Waarom is er niet gekozen voor een handgetekende animatiefilm? Dat zou waarschijnlijk ook beter de originele, zestig jaar oude sfeer van de Efteling hebben uitgestraald.

Deze film, inclusief het saaie verhaal over verdwaalde sprookjesfiguren die kristallen moeten verzamelen, heeft vrijwel niets met het familiepark in Kaatsheuvel te maken. En ook al is een kinderhand gauw gevuld; ouders kunnen hun geld beter anders besteden. Een kaartje voor een pretpark is wel duurder dan de bioscoop, maar dan rij je ook niet na 73 minuten ontgoocheld terug naar huis.

Waardering: * 1/2

Sprookjesboom de Film (2012)
Regie: Hans Walther
Scenario: Tingue Dongelmans, Dirk Nielandt en Jimmy Simons
Producent: Efteling B.V.
Montage: Hans Walther
Muziek: Martijn Schimmer
Met de stemmen van: Lieke Pijnappels, Frank Focketijn, Marike Folles, Ali B., Armin van Buuren, e.v.a.
Taal: Nederlands
Speelduur: 73 minuten
Te zien vanaf: 22 februari 2012

2 gedachten over “Recensie: Sprookjesboom de Film

  1. Net deze film gezien. Je zou kunnen zeggen dat er geen budget is voor goede animatie, of geen talent. Die excuses gaan niet op als je ziet wat bijv. door de mensen rond de Nederlandse software Blender wordt gemaakt. Of andere animaties met vast een kleiner budget dan deze film. Met een beetje meer inzet kun je toch in ieder geval gebouwen voorzien van betere textures, zorgen dat de poppetjes wat meer interacteren met elkaar of met voorwerpen, enz., enz.

Reacties zijn gesloten.