web analytics

25 jaar Shooting Star: Still going strong

Reacties zijn gesloten


Vanuit de Prinsengracht in Amsterdam heeft het productiebedrijf Shooting Star in een kwart eeuw bijna vijftig korte en lange films geproduceerd. Hun jubileum dit jaar wordt gevierd op het Nederlands Film Festival met speciale filmvertoningen en Q&A’s. 

Onafhankelijk
Shooting Star werd in 1987 opgericht door Hans Pos, Dave Schram en Maria Peters. Het drietal begon als producenten, met Theo van Goghs thriller Loos, maar al snel nam het trio ook andere taken op zich, zoals de distributie. Ze wisten onafhankelijk te opereren, waarmee hun eerste grote succes al vroeg realiteit was. In 1992 werd de productie Daens genomineerd voor een Oscar

De filmproductie bleef doorlopen terwijl Pos, Schram en Peters zelf ook de creatieve kant ontdekten. Zo schreef en regisseerde Peters De Tasjesdief en vier jaar later Kruimeltje, maakte Pos het misdaaddrama Bella Bettien (waar hij tevens aan mee schreef) en nam Schram de regie op zich van vier Carry Slee-verfilmingen, waar Peters weer de scenario’s voor schreef. Zo wisselen de werkzaamheden binnen Shooting Star zich af. Stilzitten doen ze niet.

Familiefilms
Dat heeft zich met name geuit in een aardig aantal populaire familie- en tienerfilms. Opvallend daarbij is het scherpe oog voor jong acteertalent. Kijk alleen al naar de Carry Slee-films. In de tijd dat ze uitkwamen waren acteurs Reinout Scholten van Aschat (Timboektoe), Gaite Jansen (Lover of Loser) en Abbey Hoes (Razend) nog geen namen die een belletje deden rinkelen, maar tegenwoordig is dat wel anders. Jansen werd vorig jaar genomineerd voor een Gouden Kalf (170 Hz), Van Aschat zette een uitstekende hoofdrol neer in De Heineken Ontvoering en Hoes is binnenkort te zien in de miljoenenproductie Koning van Katoren.

Talent
Shooting Star weet zijn naam waar te maken. Het is niet onopgemerkt gebleven dat het bedrijf in de afgelopen jaren een sterk platform voor jong talent is gebleken. Tieners die een poging in de Nederlandse filmwereld willen wagen komen massaal af op de audities. Zo meldden zich pas een ruime twaalfduizend jongeren tussen de tien en vijftien aan om een gooi te doen naar een rol in de nieuwe Carry Slee-film Spijt!, die komend voorjaar in première moet gaan.

Onvermoeid
De jeugdfilms en de jonge acteurs zijn de twee belangrijkste kenmerken van Shooting Star, maar het bedrijf is meer dan dat. Ook met volwassen drama’s boekten ze successen. Denk naast Daens bijvoorbeeld aan Sonny Boy. Maria Peters schreef het scenario en nam de regie op zich voor de boekverfilming, die meer dan 400.000 bezoekers naar de bioscoop trok en vorig jaar werd gekozen als Nederlandse inzending voor de Oscars. En in de agenda staat buiten Spijt! onder meer nog de boekverfilming van Rico’s Vleugels, te regisseren door Jeroen Krabbé. Na 25 jaar gaat Shooting Star nog altijd onvermoeid door. Later dit jaar gaat hun nieuwste productie, de familiefilm De Groeten van Mike!, in premiere.