web analytics

Telefilm 2012: De Overloper (recensie)

Reacties zijn gesloten

De serie Flikken Maastricht werd met het seizoen beter, waarbij het vijfde seizoen absoluut de kroon spande. De televisiefilm De Overloper, gemaakt als verbindingsstuk tussen seizoen 5 en 6, haalt het hoge niveau van de serie echter helaas bij lange na niet.

Vertrouwen
De relatie tussen Eva van Dongen (Angela Schijf) en Floris Wolfs (Victor Reinier) staat zwaar onder druk. Wolfs zit in de gevangenis voor het stelen van de vier miljoen euro overheidsgeld en Eva probeert hem te vergeten. Maar als Wolfs door een vormfout eerder vrijkomt en zich aansluit bij een stel criminelen komen ze elkaar, als tegenstanders, weer tegen in een wereld waarin niet alles is wat het lijkt. En waar vertrouwen van levensbelang blijkt …

Glans en diepgang
In tegenstelling tot de serie, is een groot deel van De Overloper los getrokken van het Zuid-Limburgse landschap. Ook personages die in de serie een grote bijrol vertolken, zoals bijvoorbeeld Romeo Sanders en Marion Dreesen, zijn in de film niet terug te zien. Naast de nogal dunne plot zorgt dit voor een inwisselbare film, die aanvoelt als een dertien-in-een-dozijn misdaadproductie.  De herkenbaarheid van de locaties en karakters die de serie zo sterk maken, zijn in de film vrijwel volledig afwezig. Ook Wolfs en Van Dongen hebben zo nu en dan plots hele andere karaktertrekjes. Misschien niet geheel onlogisch, want ook voor wie de serie niet kent, is de film nu goed te volgen, maar de glans en diepgang die Flikken Maastricht gedurende de seizoenen heeft verworven, is in deze film ver te zoeken.

Waardering: ** half

Te zien:
maandag 30 april, 20.25 uur op Nederland 3.

Foto: Dinand van der Wal

2 gedachten over “Telefilm 2012: De Overloper (recensie)

 1. Nog steeds is er nooit duidelijk gemaakt hoe de waardering op deze website opgevat dient te worden. Zijn deze 2,5 ‘sterren’ op een schaal van 10? Op 5?
  Al zo’n twee jaar geleden heb ik dit gevraagd aan de recensent hier in kwestie.
  Toen werd al toegezegd dat hierover duidelijkheid zou worden gebracht.
  Helaas…. Nog steeds niet.
  Alszijnde een ‘master’ die mij dat toen mededeelde, vind ik dat na zo’n lange tijd teleurstellend en men rotzooit gewoon maar door op deze website. Onduidelijk is onder meer ook hoe de naamgeving eigenlijk is.
  Er staat: Welkom op Neerlands Filmdoek | NLfilmdoek.nl
  Wat is het nou eigenlijk??? Ook ontbreekt duidelijke informatie omtrent de stichtingsvorm, ook al is men inmiddels bij de KvK ingeschreven…
  Wie beheren deze stichting?
  Keuzes maken en duidelijkheid geven, daarvoor geef ik, op welke schaal dan ook deze website en de verantwoordelijken in kwestie een absolute 1.
  Waarom heeft de ‘kritische’ columniste’ Marjolein van Trigt hier geen aandacht aan gegeven?
  De hand in eigen boezem steken had m.i. op z’n plaats geweest.
  Zij brengt slechts minder dan kneuterigheid en is nimmer scherp.
  Wellicht heeft deze dame geen fraaie boezem maar slechts ’tieten’?
  Nogmaals stel ik dus voor om mij maar columnist te maken, goed voor NLeerlands Filmdoek o.i.d. en ook goed voor duidelijkheid.
  Ik dank u.

  1. Zit niet zo te mierenneuken man, heb je niks beters te doen ofzo??

Reacties zijn gesloten.