web analytics

Terugblik 2012 – Fabian Melchers

Reacties zijn gesloten

Een verrassend jaar was het. Grote producties als Süskind, Koning van Katoren en Het Bombardement wisten de hoge verwachtingen niet waar te maken, terwijl kleinere films van beginnende makers de sprankelende hoogtepunten vormden. Hieronder de drie beste Nederlandse films van 2012.

3. Hemel
Steeds gelaagder en ontroerender wordt dit drama, over een jonge vrouw met een obsessie voor liefdeloze seks. Aanvankelijk lijkt de film nog wat vlak, maar naarmate je meer onder de huid van de hoofdpersoon kruipt, begint het geheel ook sterk aan betekenis te te winnen.  Dat mag toegeschreven worden aan de debuterende regisseur Sacha Polak, maar ook zeker aan actrice Hannah Hoekstra (tevens een debuut), die er een Gouden Kalf voor kreeg. Hemel eindigt bovendien met de mooiste slotscène van het jaar.

2. Plan C
Kijk naar de geschiedenis van de Nederlandse komedie en je ziet hoe zeldzaam een echt grappige film is. Het schijnt voor filmmakers het moeilijkste genre te zijn, maar Max Porcelijn slaagt met vlag en wimpel. Het scenario -dat hij zelf schreef- zit vol met geweldige dialogen en de drie hoofdrolspelers (Ruben van der Meer, René van ‘t Hof en Ton Kas) zijn perfect gecast. In Plan C wordt moeiteloos geschakeld tussen thriller, mistroostig drama en gortdroge komedie. Heel droevig is het eigenlijk allemaal, maar ook ontzettend geestig.

1. Kauwboy
Wat een verrassing, deze eerste speelfilm van Boudewijn Koole. Opeens was het groot nieuws, toen hij begin dit jaar prompt twee prijzen op het prestigieuze filmfestival van Berlijn won. En Kauwboy is inderdaad een prachtige film; zowel een vertederend portret van een jongetje dat bevriend raakt met een jonge kauw, als een aangrijpend drama waarin die band met het vogeltje als metafoor dient voor het rouwverwerkingsproces van de jonge hoofdpersoon. Loek Peters zet een sterke rol neer en de elfjarige Rick Lens laat knap naturel acteerwerk zien. De sfeervolle cameravoering van Daniel Bouquet is de kers op de taart.

We kijken al uit naar de volgende film van Koole, net als die van de andere beginnende regisseurs die zichzelf dit jaar op de kaart zetten. Naast Porcelijn en Polak is een eervolle vermelding voor Anna van der Heide daarom nog op zijn plaats. Ook haar originele en innemende jeugdfilm Brammetje Baas smaakte naar meer. De Nederlandse film is dit jaar dus vier veelbelovende talenten rijker geworden. Op naar 2013!