web analytics

Column: Dick Maas wordt OSM

Reacties zijn gesloten

Op mijn Twittertimeline komen met enige regelmaat enthousiaste reacties voorbij over Quiz, de nieuwe film van Dick Maas. Sinds de affaire met de BN-ers die werden betaald om positief te twitteren over Nederlandse films is zoiets bij voorbaat verdacht, maar in dit geval zijn het vooral journalisten die Quiz alvast de hemel in prijzen. Noem me naïef, maar die vertrouw ik nog steeds.

Daarom bij deze een voorspelling: in navolging van Joop van den Ende en Paul Verhoeven wordt Dick Maas binnenkort bon ton. Rond 22 maart, de dag dat Quiz in de bioscopen verschijnt, verschijnen er portretten van de man in De Volkskrant, Vrij Nederland en De Groene. Eigenzinnig mannetje is hij toch altijd geweest, die Maas, zal de teneur zijn. Met zijn eigen filmmuziekjes, en zijn voorkeur voor lekker plat. Eigenlijk hebben al die journalisten altijd al geweten dat er een Echte Kunstenaar in hem school. En een Ondernemer, iemand die zelf het geld voor zijn films bij elkaar scharrelt. Dat doet het tegenwoordig ook heel goed in de kunstwereld.


Het moment om de man op het schild te hijsen is ernaar. Voor het eerst brengt Maas een film uit met (oud-)sterren van Toneelgroep Amsterdam in de hoofdrol. Een film bovendien die actie combineert met geslepen dialogen en veelzeggende stiltes. Als Quiz ook maar enigszins zijn Twitterreputatie eer aandoet, dan hoort Maas er opeens bij, bij Ons Soort Mensen. Als ik gelijk heb, zit Dick Maas dit jaar nog in Zomergasten.