web analytics

Vooruitblik: Borgman

Reacties zijn gesloten

borgman

29 augustus gaat eindelijk Van Warmerdams nieuwste film Borgman in Nederland in première. Na succesvolle vertoningen in Cannes en enkele buitenlandse festivals, kan ook Nederland eind augustus kennis maken met de eerste Nederlandse film in 38 jaar die in de hoofdcompetitie van Cannes draaide.

Vooruitblik: Borgman
Borgman is een donkere vertelling waarin het personage Camiel Borgman centraal staat. Hij arriveert als een buitenstaander in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje.

Regie: Alex van Warmerdam
Scenario: Alex van Warmerdam
Met: Jan Bijvoet, Hadewych Minis, Eva van de Wijdeven, e.v.a.

Alex van Warmerdam over de inspiratie voor Borgman
“Ik heb heel veel studies gelezen van het werk van Markies de Sade en moest gelijk denken aan het werk van Buñuel. Er zijn heel veel kamertjes in het hoofd van een mens waar hij of zij nog nooit eerder is geweest, en waar heel veel nare en slechte dingen huizen. Dat was voor mij het beginpunt van het verhaal. Ik schrijf nooit een synopsis: ik start altijd met een eerste scène en zie vanaf daar wel waar de personages mij heen leiden. Ik weet nooit waar ik zal eindigen. Ik zat met Borgman op een gegeven moment echt vast. Toen ben ik gewoon teruggegaan naar het begin en opnieuw begonnen.” (bron)

Te zien vanaf: 29 augustus 2013.