web analytics

Bert Haanstra oeuvreprijs voor Robby Müller

Reacties zijn gesloten

Cameraman Robby Müller (Hoogste Tijd, Paris, Texas) werd tijdens het afgelopen Nederlands Film Festival bekroond met het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2007. Hiermee was hij de eerste cameraman die deze onderscheiding in ontvangst mocht nemen. Begin deze maand werd Müller wederom gelauwerd, dit keer met de Bert Haanstra oeuvreprijs. Festival TV was bij de uitreiking aanwezig en sprak onder meer met regisseur Jim Jarmusch en Wim Wenders. “He fully deserves to be honoured. European cinema owes an enormous deal to Robby.” 

 

 

Prijsuitreiking Robby Müller

 

Robby Müller
Robby Müller wordt op 4 april 1940 geboren in Willemstad te Curaçao. Van 1962 tot 1964 studeert hij camera en montage aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Generatiegenoten zijn onder andere Pim de la Parra, Wim Verstappen en Frans Weisz. Waar deze drie kiezen voor een carrière in eigen land, besluit Müller zijn werkterrein te verleggen naar Duitsland. In 1969 verzorgt hij voor de eerste keer het camerawerk voor een film van Wim Wenders, Alabama: 2000 Light Years from Home. Later volgden onder andere nog Im Lauf der Zeit en Parix, Texas.

 

Andere internationaal gelauwerde filmmakers waar Müller mee werkt zijn onder andere Jim Jarmusch (Down by Law, Dead Man), Lars von Trier (Breaking the Waves, Dancer in the Dark) en Michael Winterbottom (24 Hour Party People). In Nederland werkt Müller onder meer samen met Erik van Zuylen (Opname) en Frans Weisz (Een Zwoele Zomeravond). In totaal telt zijn oeuvre meer dan zestig titels.

 

Virtuoos
Het juryrapport maakt melding van een ‘weergaloze kunstenaar die virtuoos omgaat met licht en donker zonder louter mooie plaatjes te schieten. Het verhaal en de sfeer van de film zijn leidend voor de beelden die hij maakt. Als geen ander weet hij een sfeer of tijd te evoceren. Daarnaast is zijn werk altijd authentiek; hij heeft een onmiskenbaar eigen signatuur.’

 

Naast het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2007 en de Bert Haanstra oeuvreprijs, viel Müller in de voorbije decennia wereldwijd al diverse malen in de prijzen. Zo won hij driemaal de Duitse Filmprijs in goud, de Beierse Filmprijs en een Gouden Camera. In 2006 werd hij in Lodz onderscheiden met de Camerimage Life Time Achievement Award. Müller is daarmee de eerste Nederlandse cameraman die deze onderscheiding ten deel valt.

 

Selectieve filmografie
Alice in den Städten (Wim Wenders, 1974)
Im Lauf der Zeit (Wim Wenders, 1976)
Der Amerikanische Freund (Wim Wenders, 1977)
Paris, Texas (Wim Wenders, 1984)
Down by law (Jim Jarmusch, 1986)
Mystery train (Jim Jarmusch, 1989)
Dead man (Jim Jarmusch, 1995)
Breaking the waves (Lars von Trier, 1996)
Ghost dog (Jim Jarmusch, 1999)
Dancer in the dark (Lars von Trier, 2000)

 

Festival TV is onderdeel van de werkzaamheden van het Nederlands Film Festival. Gedurende het gehele jaar brengt Festival TV de filmliefhebber de nieuwste trailers, interviews, setverslagen en andere audiovisuele reportages. In samenwerking met het Nederlands Film Festival biedt NeerlandsFilmdoek haar lezers deze reportages aan en verschaft ze, ter verdieping, relevante achtergrondinformatie.