web analytics

Op de set van 'Sint'

Reacties zijn gesloten


Al weken houdt de film
Sint de gemoederen bezig, en dat terwijl de film nog niet eens te zien is. Eerder dit jaar toog Festival TV naar Amsterdam om verslag uit te brengen van een opnamedag. Men sprak onder meer met Dick Maas en Egbert-Jan Weeber. Bekijk het item hier.

Op de set van Sint

Sint
St. Niklas is een in ongenade gevallen bisschop. Hij trekt in de middeleeuwen samen met zijn roversbende plunderend en brandschattend over het platteland. Als dorpelingen het recht in eigen hand nemen en de bloeddorstige Sint en zijn trawanten vermoorden, zweert Niklas wraak. Iedere keer bij volle maan op 5 december herrijzen Niklas en zijn bende uit de dood om zich te wreken.

Onder regie van Dick Maas spelen Huub Stapel, Bert Luppes en Egbert-Jan Weeber hoofdrollen in de nu al meest besproken Nederlandse film van het jaar. Alleen al alle ophef rond de poster van de film doet Nederland reikhalzend uitkijken naar het komende Sinterklaasfeest, dat dit jaar al op 11 november begint …

Over de regisseur
Na eerst twee keer te zijn afgewezen aan de Filmacademie, studeerde Maas in 1977 af met een de korte komische film Adelbert over een grimmige anekdote; een jong koppel dat beide zo ongelukkig is dat het samen zelfmoord wil plegen. Na enkele korte films voor televisie maakte hij in 1980/1981 voor de VPRO de ruim een uur durende speelfilm Rigor Mortis.

Een kleine drie jaar later debuteerde de cineast, na veel geleur met het script, in de Nederlandse bioscopen met de originele thriller De Lift, over een moordende lift. Matthijs van Heijningen durfde de gok aan en besloot de debuterend regisseur acht ton mee te geven. Onder het motto ‘voor mij is filmen: actie’ leverde Maas een vlotte en spannende film af, die de toon zou zetten voor de rest van zijn carrière.

Kenmerkend voor de regisseur is het hoge tempo van zijn films, de nadruk op zowel verbale als non-verbale actie en Maas’ voorkeur voor zwarte humor. Niet alleen latere Nederlandse films als Flodder (1986) en Amsterdamned (1988) dragen deze kenmerken, ook de Engelstalige Do not disturb (1999) en Down (2001) passen in dit rijtje.

Na de bijzonder productieve jaren tachtig en begin jaren negentig, deed de regisseur het laatste decennium weinig van zich spreken, mede door een slepende rechtszaak met ex-zakenpartner Laurens Geels (met wie Maas First Floor Features runde). Met Moordwijven maakte hij in 2007 zijn succesvolle comeback in de Nederlandse filmwereld; de film trok zo’n 425.000 bezoekers. Eind dit jaar moet zijn horror-thriller Sint in première gaan, waarin ‘kindervriend’ Sinterklaas zich ontpopt tot een heuse moordmachine.

Festival TV is onderdeel van de werkzaamheden van het Nederlands Film Festival. Gedurende het gehele jaar brengt Festival TV de filmliefhebber de nieuwste trailers, interviews, setverslagen en andere audiovisuele reportages. In samenwerking met het Nederlands Film Festival biedt NeerlandsFilmdoek haar lezers deze reportages aan en verschaft ze, ter verdieping, relevante achtergrondinformatie.

2 gedachten over “Op de set van 'Sint'

Reacties zijn gesloten.