web analytics

Terug naar … Rigor Mortis

Reacties zijn gesloten

Komende week start regisseur Dick Maas met de opnames voor zijn nieuwe speelfilm Sint. Zo’n dertig jaar geleden ging zijn eerste langspeelfilm (Rigor Mortis) in première. Festival TV blikte vorig jaar kort terug op deze unieke, maar vergeten film.

Terug naar … Rigor Mortis

Rigor Mortis
Het zwart-komische Rigor Mortis, Latijns voor  ‘lijkstijfheid’, gaat over een caféhouder die wat aan publiciteit wil doen door het wereldrecord ‘grafliggen’ te verbeteren. De belangstelling blijft uit tot, na 124 dagen, een door motorpech opgehouden televisieploeg een nacht doorbrengt in het café. Een aantal dramatische verwikkelingen zal het leven van verschillende mensen behoorlijk ontregelen. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Regie: Dick Maas
Scenario: Dick Maas
Cast: Rijk de Gooyer als televisiepresentator, Wim T. Schippers als de grafligger, Olga Zuiderhoek als de vrouw van de grafligger, e.a.

Dick Maas
Na eerst twee keer te zijn afgewezen aan de Filmacademie, studeerde Maas in 1977 af met een de korte komische film Adelbert over een grimmige anekdote; een jong koppel dat beide zo ongelukkig is dat het samen zelfmoord wil plegen. Na enkele korte films voor televisie maakte hij in 1980/1981 voor de VPRO de ruim een uur durende speelfilm Rigor Mortis.

Een kleine drie jaar later debuteerde de cineast, na veel geleur met het script, in de Nederlandse bioscopen met de originele thriller De Lift, over een moordende lift. Matthijs van Heijningen durfde de gok aan en besloot de debuterend regisseur acht ton mee te geven. Onder het motto ‘voor mij is filmen: actie’ leverde Maas een vlotte en spannende film af, die de toon zou zetten voor de rest van zijn carrière.

Kenmerkend voor de regisseur is het hoge tempo van zijn films, de nadruk op zowel verbale als non-verbale actie en Maas’ voorkeur voor zwarte humor. Niet alleen latere Nederlandse films als Flodder (1986) en Amsterdamned (1988) dragen deze kenmerken, ook de Engelstalige Do not disturb (1999) en Down (2001) passen in dit rijtje.

Na de bijzonder productieve jaren tachtig en begin jaren negentig, deed de regisseur het laatste decennium weinig van zich spreken, mede door een slepende rechtszaak met ex-zakenpartner Laurens Geels (met wie Maas First Floor Features runde). Met Moordwijven maakte hij in 2007 zijn succesvolle comeback in de Nederlandse filmwereld; de film trok zo’n 425.000 bezoekers. Eind dit jaar moet zijn horror-thriller Sint in première gaan, waarin ‘kindervriend’ Sinterklaas zich ontpopt tot een heuse moordmachine.

Festival TV is onderdeel van de werkzaamheden van het Nederlands Film Festival. Gedurende het gehele jaar brengt Festival TV de filmliefhebber de nieuwste trailers, interviews, setverslagen en andere audiovisuele reportages. In samenwerking met het Nederlands Film Festival biedt NeerlandsFilmdoek haar lezers deze reportages aan en verschaft ze, ter verdieping, relevante achtergrondinformatie.

5 gedachten over “Terug naar … Rigor Mortis

  1. Eindelijk een beetje aandacht voor één van de beste regisseurs van NL! Dat is er veel te weinig. Zeker voor iemand, die met dezelfde garantie als Ben Sombogeert, zoveel publiek naar de bioscopen weet te trekken. Het zou Neerlandsfilmdoek sieren om hem wat meer naar voren te halen, desnoods ten koste van arthouse producenten, die toch wel hun broek weten op te houden dankzij het filmfonds. In tegenstelling tot de heer Maas, die steeds keihard moet knokken om zich te bewijzen, ondanks dat hij zich allang heeft bewezen.

  2. De volgorde klopt niet helemaal. De clip van Golden Earring, voor Twilight Zone, is na RM gemaakt, namelijk in augustus 1982. Dick Maas is door Golden Earring gevraagd omdat de drummer, Cesar Zuiderwijk, RM op tv had gezien en onder de indruk was. Daarna heeft ook nog de clips voor Golden Earring van Clear Night Moonlight, When the Lady Smiles en Turn the World Around gemaakt. Ook heeft Dick Maas in opdracht van MTV USA in 1984 Live from the Twilight Zone voor Golden Earring gemaakt. Dit is een concertfilm.

  3. Klopt Aart, heb die concertfilm hier liggen, ben van plan om die altijd nog te gaan bespreken op NFD!

Reacties zijn gesloten.